Slik rengjør du PC-en helt på egenhånd!

Apr 29, 2022

Sliter du med treig PC? Har du prøvd alt fra fjerning av programmer, sjekket PC for virus, skrudd av og på maskinen utallige ganger, oppdatert operativsystemer og drivere, men likevel opplever at PC-en ikke starter like raskt som tidligere?

Til tross for at programvareoppdateringen er en stor faktor som påvirker ytelsen til datamaskinen er det mange tiltak man selv kan gjøre for å forhindre at PC-en blir treig. Det er ingen hemmelighet at PC-en blir tregere med årene og ikke minst når det kommer nye oppdateringer. 


Rens deg til en (nesten) ny PC!

Etterhvert bruker PC-en lenger og lenger tid på å starte opp. Nye programmer laster sakte, og det tar en evighet å åpne nye faner. PC-er er laget for å få dårligere ytelse med tiden, men det er flere små triks du kan gjøre for å forlenge levetiden.

Renser du PC-en før du går til innkjøp av en ny, har du med god sannsynlighet løst flere av disse problemene. Vi ønsker at alle skal beholde tingene sine om ikke bare litt lenger, og har derfor satt sammen en enkel guide på hvordan du selv kan rense PC-en. Ikke bare er det bra for miljøet, det er også bra for lommeboka!

 

Slik går du frem

 

Utstyrsliste:

  •  Sprayboks med komprimert luft
  •  Støvklut/fiberklut
  •  Q-tips
  •  Skrutrekker, vi anbefaler ifixit kit      

 


 

 

 

Steg 1

Det er viktig at alle tilkoblinger til datamaskinen er koblet fra, slik at det ikke er strømtilførsel til Pc-en. Man burde også finne et godt ventilert området med god plass som du kan jobbe i.

 

 

Steg 2

Snu pc-en slik at den ligger med undersiden opp. Bruk så den skrutrekkeren som passer best til å åpne opp pc-en. Ofte er det en av de minste, men her må du prøve deg frem!
NB! Det vil variere hvor skruene sitter fra datamaskin til datamaskin, dette er noe man kan enkelt søke opp eller se i manualen dersom man er usikker.

 

Steg 3

Når du har åpnet  opp pc-en bruker du sprayboksen med komprimert luft på hele innsiden. Vær ekstra nøye i kriker og kroker, her kan det ligge mye støv! Det kan være lurt å ta en ekstra sjekk på viftene. Her pleier det å legge seg mye støv, og det er også den delen av pc-en som tiltrekker seg mest. Dette gjelder viftene på kabinettet,  prosessoren, grafikkortet og strømforsyningen. Innganger for kabler og RAM-porter er også steder som vil være lett eksponert for støv.

Når du har benyttet deg av sprayboksen  kan du også gå over med en klut på de andre stedene hvor det kan samle seg mye støv.

Til slutt bruker du en Q-tips til å rense støv i små områder hvor sprayboks og klut ikke kommer til.

 

Steg 4

Nå som PC-en allerede er åpnet opp kan et lite tips være å se om kablene henger godt fast, eller om de må strammes opp. Dersom det skulle være tilfellet kan man bruke strips for å samle kabler som henger løst og i veien for vifter og komponenter.

Fungerer fortsatt pc-en ikke slik som du ønsker? Ta den enten til en profesjonell reparatør, eller på en av våre fiksefester!
Er den under 5 år gjelder fortsatt reklamasjonsretten, så da kan du kontakte butikken eller nettstedet du kjøpte den fra, og be de om å reparere den for deg.