Ny styreleder er valgt.

Sep 29, 2023

Vi har tatt en prat med Joachim, som nettopp har blitt ny styreleder i Restarters Norway. 

Joachim Sogn har en lang fartstid fra Restarters Norway, og har tidligere vært både månedens fikser og styremedlem. Nå har han blitt styreleder, og vi tar en prat med ham for å høre hvilke forventninger og ambisjoner han har i den nye rollen sin. 

Hei Joachim! Sommeren er over og høsten står for tur. Hva er planen for høsten?

-Først og fremst gleder jeg meg til å se hva de nye som vi har ansatt i Restarters kan få til, nå som vi har fått de rollene vi trenger på plass. Sommeren har vært relativt rolig, som den pleier å være, men nå som høsten er i gang gleder jeg meg til at vi fortsetter den gode starten vi har hatt med fiksefestene igjen. Vi har allerede en god del arrangementer planlagt, og skal utvide operasjonen litt ved å ha  en fikseturne på folkehøgskoler i november. Der kommer vi til å reise til skolene, avholde fiksefester og holde foredrag.

Du har gått fra å være styremedlem til å bli styreleder for Restarters Norway. Har du noen tanker om hva du vil gjøre i den kommende perioden? 

-Jeg lar jo egentlig de ansatte gjøre jobben her. Det er jo de som er ansvarlige for å gjennomføre ambisjonene vi har satt oss i den kommende perioden.

Ambisjonsnivået er høyt både hos meg og teamet som skal styre skuta og det gir meg tro på at dette blir en god høst. Det som er interessant er at jeg føler vi har en god sammensetning i Restarters med de som er ansatt nå, det er entusiasme, og det er kult! Vi er i en situasjon nå, hvor det er et stort potensial for hva som er mulig å få til, og det gjør at det er ekstra morsomt å lede styret. 

Vi har utrolig mange fiksere som stiller opp på fiksefester. og nå som det er det en hardere tid for mange økonomisk, er det veldig bra at vi tilbyr gratis fiksefester, hvor folk kan komme og få reparert tingene sine, samtidig som de får kunnskapen rundt det å fikse elektronikk.  

Hva mener du er det viktigste Restarters Norway gjør? 

-Det viktigste er å nå ut til så mange som mulig med fiksefestene, og at så mange som mulig lærer seg å fikse, og forstår hva vi formidler rundt bærekraft og sirkulære løsninger.

Vi har fått støtte til å drive organisasjonen etter å ha fått tildelt midler fra støttespilleren vår Sparebankstiftelsen. For å kunne drive videre, er det viktig at vi leverer på de målene som vi har søkt  støtte til hos dem, og det forventer jeg at vi skal klare.  

Hvorfor engasjerer du deg i bærekraft og grønn utvikling ? 

-For meg handler det mye om at jeg er interessert i saken, og om å gjøre en forskjell. Det er ikke så mange år siden jeg begynte å interessere meg for fiksing, og da ble jeg med i restarters for å lære meg å fikse, primært. Det var sånn jeg skjønte at dette er en god sak å jobbe for. Det å fikse elektronikk er en fysisk ting som er veldig målbart, og er et godt eksempel på det jeg brenner for.  Å gjøre praktiske ting, som faktisk har nytte! Ikke bare snakke om det. 

Jeg husker at vi hadde et arrangement på festningen tidligere i år, der det kom masse barn og fikset og koste seg. Målet var å gi en god førstegangsopplevelse med reparasjon, og kjenne på mestringsfølelsen det gir å få noe til å fungere igjen. 

Er det tegn til at verden er på et bedre spor i tiden fremover, når det kommer til å ta bedre vare på tingene våre ? 

-Ja!, den nye iPhone som kommer nå, har et batteri som enklere kan byttes ut enn på de tidligere modellene. Og det virker som resten av bransjen også er på vei mot den måten å tenke på etter at EU begynte å stille krav til fiksbarhet. Når elektronikk blir enklere å fikse vil folks forventninger og atferd endres, og da vil det komme flere folk til å oss for å få fikset tingene sine. For øyeblikket tilbyr en del produsenter og butikker som selger

elektronikk, fiksing og reparasjoner av elektronikk. Det er likevel et stykke å gå før vi kan si at elektronikkbransjen er gode nok til å fikse eller gjenvinne materialene sine. For øyeblikket er bilbransjen mye bedre på å gjenbruke og resirkulere, der de så og si resirkulerer alt. Elektronikkbransjen har ikke det samme nivået, og det er her vi kan komme inn og påvirke den og politikerne med data og dokumentasjon på fiksingen vi gjør (fiksometer).

Med konkrete tall som sier noe om hvor mye eller lite vi kan spare/tjene på å tenke mer sirkulært er det lettere å informere om nyttigheten av å reparere, fremfor å kjøpe nytt.