Eirik, eller "Dr. Phone", er både profesjonell reparatør og fikser i Restarters Norway.

– Reparasjon er elementært for å ikke bruke opp råstoffene

Aug 31, 2020

Vi tok en prat med Dr. Phone, vår absolutte mobilekspert, fikser og Apple-guru, på operasjonsbordet.

 

Hei Eirik aka Dr. Phone! Hvordan har du det?

– Jeg har det fint. Det har vært travelt på jobb. Jeg har ikke hatt så mye ferie, en uke. Sommeren er min høysesong, folk er på farten og ødelegger mobilen. Jeg hadde min beste omsetning i juli i år og har innsett at sommerferie er ingen vits i å ta. I år var det jo greit, og jeg har fått mange fine ettermiddager og kvelder.

Ja, du har jo også egen bedrift hvor du fikser mobiler dag inn og dag ut. Hvorfor ble du fikser i tillegg?

– Det kom en fikser inn her, og ville ha meg med. Det er jo litt ensomt å fikse hele dagen. Snakker ikke med så mange andre som reparerer ting. Gøy å snakke med likesinnede, et bra fellesskap. I tillegg er det jo viktig å vise at ting kan repareres og at det har en verdi i seg selv, og ofte lønner det seg rent økonomisk. Jeg synes det er rart at noen blir dratt til å kjøpe nytt og bytte ut.

På grunn av pandemien, har det jo vært mangel på Fiksefester. Savner du det?

– Det er jo veldig hyggelig, og jeg savner det. Men jeg er i en situasjon der jeg må være forsiktig siden det kun er meg som driver firmaet, og må sørge for å ikke bli frisk. Så jeg kan ikke være så sosial som jeg vil, og det betyr at det ikke blir så mange Fiksefester på meg fremover heller. Det er litt dumt. Jeg har holdt åpent hver dag, selv under nedstengingen.

For å ta en aktuell sak som angår deg også som yrkesperson: Hva tenker du om rettsaken mellom Apple og Huseby(lenke)?

– Det var absolutt veldig synd at Huseby tapte. Det han har importert er ikke helt likt, men heller ikke helt forskjellig. Jeg snakker med en del i bransjen og opplever at det som har med Apple å gjøre blir usikkert. Apple har nå glass på baksiden og krever at du da må bytte både foran og bak om du knuser skjermen. Det er håpløst. De lager deler med unike serienumre man ikke får omprogrammert hvis man bytter skjermer fra ulike mobiler. Jeg håper virkelig det skjer noe på sikt. Den nye dealen til Apple for uavhengige reparatører har vanskelige vilkår som gjør at det ikke er mange som signerer. Den er for eksempel veldig begrenset hva du kan gjøre utover bytte skjerm og batteri. Jeg fikser jo mye mer enn det.

Hva har du gjort på siden sist utover å ha fikset noe hjemme?

– Jeg er en veldig aktiv syklist, og fikser mye i forbindelse med det. Jeg har ikke så mye elektronikk faktisk. Jeg har fikset denne luftpistolen, den er så viktig for meg. Uten den får jeg ikke gjort noe, da er det helt håpløst. Jeg bare googlet modellnr og service-manual og fant feilen veldig fort. Nå har den virket i syv år til. Det gir en veldig god følelse.

Hva er det som er så viktig med å fikse ting, da?

– Jeg synes det er veldig gøy at kundene blir så glade. Den ser ut som ny sier, de, det er jo meningen. Fornøyde kunder som kommer igjen betyr mye. Reparasjon er jo også helt elementært for å ikke bruke opp råvarene. Det er begrenset med ressurser på lang sikt her på jorden. Er det kun vår generasjon som lever nå som har rett til disse ressursene? Skal vi i fremtiden lete i søppelet etter deler, eller får vi ordentlig gjenbruksordning? Dette må vi snakke mer om. Mange vil redde verden, men mange vil ha ny mobil.

Hva er ditt beste fiksetips, som alle kan lære seg?

– Det kan jo være noe så banalt som å holde ladeporten ren før den går i stykker. Mange som slutter å lade fordi de dytter og dytter på støvet. Veldig prevantivt å bruke cover når man går med glass i hånden hele tiden. Det gjør jeg også. Hvis du behandler telefonen din bra, så er det bare batteri som går før eller siden. I utgangspunktet er resten hvordan du behandler telefonen. Noen kommer med fem år gamle telefoner som fungerer nesten som ny, mens andres mobiler går i bakken konstant.

Har du noen tanker om hvordan vi kan få et en mer bærekraftig industri?

– Det hadde vært supert med batteri uten kobolt og som varer lengre enn de gjør i dag. Det hadde revolusjonært mobilene.

Tusen takk, Eirik!