Oyvind og Ewa foran en foss

– Jeg tror at produsentene må endre sitt tankesett

Nov 30, 2022

Vi tok en prat med vår kjære fikser Øyvind som har vært frivillig hos oss i over to år. Han tror blant annet at produsentene må endre sitt tankesett og se positivt på gjenbruk og lang levetid for at vi skal ha tingene våre lengre.

 

Hei Øvyind! Hvordan behandler vinteren deg så langt?

– Hei, vinteren har i grunnen ikke kommet seg skikkelig i gang enda, men vi gleder oss alltid til det blir gnistrende skiføre i marka!

 

Hvor lenge har du vært frivillig hos oss?

Tja, hva kan det være da? Tiden flyr så fort. Jeg mener det var i 2020, på biblioteket i operaen.

 

Hvorfor ble du Fikser?

Jeg har i grunnen alltid vært en «fikser». Eller «gadget-freak» som noen også kaller meg. Det å få ting til å virke igjen, er veldig tilfredsstillende i seg selv, men i tillegg å se eieren bli glad, samt at vi sparer miljøet for unødig avfall – gir en viktig tilleggsverdi.

 

Konen din Ewa er ofte med deg på fiksefester, fikser dere mye sammen hjemme?

– Ja, men ofte hver for oss fordi vi har litt ulike interesser. Jeg er flink med ting, mens Ewa er flink med mennesker, spesielt barn.

 

Har du/dere fikset noe hjemme i det siste? og hva er i så fall det? 

– Vi fikset lys under senga. Det gjorde vi sammen og resultatet er vi «strålende» fornøyd med. Nå lyser det automatisk om natta straks man setter beina på gulvet, og så slår det seg av igjen etter 3 minutter.

Rått! Har du bildet av det så vi kan se?

Lys under sengen

Hva tror du må endre seg for at vi skal ha tingene våre lengre?

– Jeg tror at produsentene må endre sitt tankesett og se positivt på gjenbruk og lang levetid. Krav til standardiseringer og reparerbarhet må utvides gjennom internasjonale lovpålegg.


Jeg har f.eks. en pen og fullt fungerende iPhone 4 som ikke lengre lar seg oppdatere. Snart er den helt ubrukelig, men feilfri. Slik kan det ikke fortsette. Jeg har også en gammel bærbar PC fra 2004. Den fungerer helt utmerket og forrige uke oppdaterte jeg den til siste versjon av Windows helt uten problemer. Slik skal det være!

 

Har du et godt fiksetips, som alle kan lære seg?

– Pass på at ting med oppladbare batterier ikke blir liggende for lenge helt utladet. Da «dør» batteriet og enheten må kastes fordi det sjeldent finnes erstatningsbatterier å få kjøpt, eller det blir for dyrt å bytte.

 

Hva er det du gjør når du ikke fikser ting med oss?

– Da koser jeg med Smarthus-systemene hjemme og datamaskinene som styrer det hele. Jeg har alltid utvidelser og nye ideer på gang.

 

Så helt til slutt.. Hva er ditt beste julegavetips i år?

– Rydd i kjeller og på loft og finn fram flotte klær og sko som ikke passer lengre men som nesten aldri har vært brukt, og gi det til barnebarn eller til Fretex. Da vil du glede noen og samtidig bidra til å redusere forsøplingen i verden. God jul!

 

Takk for at du tok deg tiden til å svare på spørsmålene våres og god jul til dere også! Vi gleder oss til mer fiksing sammen.