– Jeg har alltid likt å få en pling til å snakke med en annen plong

Mar 1, 2023

Vi tok en prat med hobbyfikser og psykolog Knut. Han har alltid likt å få en pling til å snakke med en annen plong, gjerne med litt kreative MacGuyver metoder og litt risiko involvert. La oss bli bedre kjent!

 

 Hei Knut! Det har nylig vært vinterferie, hvordan tilbrakte du dagene?

– Vinterferie er noe jeg har hørt om, men gjaldt ikke meg dessverre. Jeg har fått besøk av foreldrene mine fra Stavanger, ettersom de har abstinenser etter barnebarnet sitt så skal var hos oss hele uka for å fylle opp besteforeldre-batteriet.

 

Hvorfor ble du Fikser?

– Hovedmotivasjonen for å bli Fikser er todelt. Den første grunnen er knyttet til studietiden da jeg ble introdusert til miljøpsykologi av tre studiekamerater. Sammen lagde vi en litt overambisiøs blogg om relasjonen mellom bærekraftig utvikling og psykisk helse. Den andre grunnen er at jeg har veldig lyst til å lære mer. Jeg har alltid likt å få en pling til å snakke med en annen plong, gjerne med litt kreative Macguyver metoder og litt risiko involvert

 

Hva er det du koser deg aller mest med å fikse på fiksefester?

– Jeg synes det er gøyest med utfordringene, hva er ødelagt her og hvordan skal det fikses. Bli en hobby-detektiv, bare at det er et trøblete vaffeljern og ikke et mord som må oppklares. Det er også veldig gøy å hjelpe noen f.eks få ny skjerm til mobilen sin, men de bruker 500 kr istedenfor det seksdobbelte beløpet for samme resultat.

 

Har du fikset noe hjemme i det siste? og hva er i så fall det? 

– Har fikset litt. Jeg fikset en Lenovo Yoga tab 3 denne uken. Kjøpte nettbrett og deler for totalt 650 kr. Det synes jeg er ganske rimelig! Så har jeg også 3D-printet en reservedel til vår gamle, men fullt brukbare Nilfisk støvsuger.

Hva tror du må endre seg for at vi skal ha tingene våre lengre?

– Støtte bevegelsen Right to Repair, at produsenter kan drive planlagt foreldelse på produktene våre tenker jeg er svært uetisk. Right to repair og nettsider som Ifixit.com presser folkevalgte i USA og EU til å endre lovverk, hvor mer blir open source. Bedrifter må i større grad dele detaljinformasjon rundt kretskort og komponenter som brukes i produktene de fører. Privatpersoner kan også ha godt av å utfordre tanken på at det er mulig å google «how to fix….» selv om det er avskrekkende elektroniske dippedutter.

 

Har du et godt fiksetips, som alle kan lære seg?

– Dersom du kan knyte skoene dine selv, så kan du bytte Iphoneskjerm selv. I min erfaring gjelder dette iphone 5 til iphone XR. Trenger ikke noe annet enn verktøysett fra Clas Ohlson og hårføner..  

 

Hva er det du gjør når du ikke fikser ting med oss?

– Jeg jobber som klinisk psykolog i et ambulerende team, hvor vi oppsøker barn og ungdom som av ulike grunner ønsker hjelp til å få bedre psykisk helse. Det er veldig gøy og givende arbeid, men man ser ikke resultatene av tiltakene like fort som man gjør på fiksefest. Så fiksingen er en hobby der jeg vet at «gitt A så følger B», mens det finnes ingen slik manual på ungdomshjernen, hvis noen er uenig så send den gjerne til meg.

 

Hva er det første folk bør tenke på eller gjøre hvis de ønsker å bli bedre på reparasjon og vedlikehold?

– Jeg tenker man allerede før man eier et produkt som trenger vedlikehold, så bør man revurdere hvorvidt man trenger tingen, og dersom svaret er ja, er det mulig å kjøpe brukt fra nettsider som f.eks Finn.no. Mens du er der kan du se om produktet den skal erstatte fremdeles har verdi for andre, som reservedeler, batteri, halvledere, kobber og til om med gullkomponenter. Med tanke på reparasjon, så begynte jeg ved p utforske Youtube etter fiksevideoer og nettsider som Reddit, Instrucables.com og Ifixit, da de har forum og konkrete steg-for-steg instruksjoner. Instruksjoner om hvordan man tar ting fra hverandre gjør at man drar nytte av andres erfaringer. Det er også lurt å gjøre egne erfaringer med å ikke komme i mål med en reparasjon og for all del ikke begynne med noe som har krever høy spenning eller har kondensatorer som kan gi deg et stort sjokk. 

 

Så helt tilslutt, hvorfor bør folk komme på fiksefest?

– For å oppleve den gode følelsen man får… #når man kommer inn døra med gråstein men går derfra med gull, #når man i hvertfall har forsøkt, #når man lærer noe nytt, #treffer og samarbeider med noen for første gang og #når noen gir deg tid og oppmerksomhet.

Takk for praten Knut, og takk for at du stiller opp på fiksefester og lærer oss hvordan vi kan ta vare på det vi allerede har!