Hva slags verktøy trenger jeg?

Feb 1, 2021

Vi har laget en oversikt til deg over typiske ting du trenger for å fikse elektronikk!

 

Her gir vi også tips til ting som kan være lurt å kjøpe. Husk at du også kan sjekke om du kan leie eller låne det du trenger av noen du kjenner.

Du trenger ikke nødvendigvis ha alt på denne listen for å reparere én ting. Om du har noe du skal fikse og lurer på hva du trenger av verktøy, kan du lete etter instruksjoner på iFixit.

Husk: På våre Fiksefester stiller vi med det verktøyet som trengs for å hjelpe deg å reparere. Da trenger du kun ta med eventuelle reservedeler! Akkurat nå er Fiksefestene våre utsatt, så kanskje du har lyst til å prøve å fikse noe selv? Følg med på når Fiksefestene åpner igjen her.

Start gjerne med å øve deg på å reparere noe som kan “ofres”, som du ikke lenger bruker.

OBS! Noen verktøy er skarpe eller har spisse ender som kan forårsake personskade hvis de blir misbrukt. Andre kan bli varme og forårsake forbrenning. Noen rengjøringsmidler og lim kan forårsake hudirritasjon eller avgi usunne gasser. Sørg for at du forstår hvordan du bruker dem, og følg alltid sikkerhetsinstruksjonene.

Husk også å sjekke våre sikkerhetsguide før du fikser noe selv. 

Verktøy for å åpne elektronikk

Med iFixit iOpener verktøysett kan du åpne og ta fra hverandre elektronikk som er satt sammen med lim, eksempelvis nettbrett og smarttelefoner. Settet kommer med varmepose, skrutrekker med to bits og 7 praktiske verktøy. Du kan kjøpe åpningssettet fra iFixit på Elkjøp.

Skrutrekkersett

Ulike produkter har dessverre ulike skruer. Du trenger gjerne flere størrelser for å kunne åpne et produkt, og størrelsene vil avhenge av type produkt. Vi anbefaler iFixit skrutrekkersett til produkter med mindre skruer, som laptop eller smarttelefon. Der finner du også de fleste spesialbits som passer til ulike produsenters finurlige skruer. Du kan kjøpe et iFixit skrutrekkersett hos Elkjøp, og andre standard sett hos Biltema, Jula eller Jernia.

Et utvalg av vanlig verktøy

Du kan også bruke en del vanlig verktøy for å fikse elektronikk. Vi anbefaler tangsett med avbitertang, wire strippers, arbeidskniv, elektrikerteip og superlim. Det kan kjøpes hos eksempelvis Clas Ohlson og Biltema. 

Pinsett og oppbevaring til skruer og biter

En pinsett av god kvalitet er utmerket til å håndtere små biter og skruer. Du kan kjøpe pinsetter hos Europris, på apotek eller Biltema. Kopper, tallerken eller en pilleeske kan være nyttig til å oppbevare skruer og biter underveis i reparasjonen.

Et multimeter

Et multimeter er et enkelt måleinstrument som typisk måler like- og vekselspenning, motstand og strøm. Tilgjengelig på Clas Ohlson og Kjell & Company.

Loddetinn, jernstativ, loddebolt

Lodding tillater elektroniske komponenter å bli sammenføyd og også holdt på plass. Hvis du kan lodde har du nok dette allerede. Hvis du er ny fikser, er dette kanskje den mest nyttige ferdigheten du kan tilegne deg! Loddeutstyr er tilgjengelig hos Clas Ohlson og Biltema. Noen biblioteker har også verksteder hvor du kan låne loddestasjoner. Dersom du skal lodde hjemme, husk å ha god lufting og ventilasjon i rommet.

Rengjøring

Generell rengjøring er viktig for godt vedlikehold av elektronikk. Blårens fordamper lett og er derfor veldig egnet til rengjøring av eksempelvis elektroniske komponenter, kretskort, tastatur og korroderte batteripoler. Blårens fås kjøpt i en rekke butikker. For å komme til med rengjøring kan det være nyttig å bruke bomullspinner eller tannbørster. Luft på boks er også veldig nyttig for å fjerne støv fra enheten din, og kan for eksempel kjøpes hos Clas Ohlson.

Verktøykasse

Dersom du har opparbeidet deg litt verktøy kan det være lurt å ha en kasse å samle det i. Eller kanskje er det godt nok system i en skuff som du allerede har hjemme? Avhengig av behov kan du også bruke en eske eller kjøpe en verktøykasse hos for eksempel Biltema, Clas Ohlson eller Jula.

En god arbeidsplass

Arbeidsområdet ditt bør være ryddig og fri for mat og drikke. Det bør også være godt opplyst. Bruk gjerne en lampe du allerede har eller kjøp en arbeidslampe. Lamper med LED-pærer gir godt lys. Det kan også være lurt å bruke en hodelykt for fokusert lys på gjenstanden du reparerer.

Forstørrelsesglass

Det er ofte vanskelig å se alle detaljer under en reparasjon. Et forstørrelsesglass kan hjelpe deg! Det finnes mange bra modeller som gjør at du kan ha begge hendene fri. Du kan også få klips til briller. Tilgjengelig hos Kjell&Company, Jula, Biltema og Clas Ohlson.

En trygg arbeidsplass

Sist men aller viktigst: Før du begynner, sørg for at du har førstehjelpsutstyr og brannslukkingsapparat i nærheten. Bruk alltid hansker og vernebriller!

God fiksing!