Her finner du hjelp til å reparere

Jan 21, 2021

Mange har det siste året fått tid til å rydde i skuffer og skap. Hvorfor ikke fikse noe av det du har som er ødelagt?

 

Husk: Aldri reparer over evne! Før du begynner å reparere, må du sørge for at du forstår hva du skal gjøre og at du bruker riktig verktøy. Les mer om sikkerhet her. God fiksing!

iFixit

Med sine nesten 70 000 manualer for 33 000 produkter er det den desidert største samlesiden for fiksing av elektronikk.

Hos iFixit finner du oppdatert informasjon og guider om hvordan du reparerer smarttelefoner, bærbare datamaskiner, nettbrett, datamaskiner, smartklokker og mer! Det er en wiki-basert side som også selger verktøysett til å skru på det meste av elektronikk!

Sjekk ut iFixit.

Repair is freedom, repair creates jobs, repair is sustainable. – iFixit, “our mission”

The Restart Project

Vi har utspring fra The Restart Project i London. De har arrangert Fiksefester siden 2012. På deres wiki finner du tips til fiksing av elektronikk. Sjekk den ut!

Diverse reparasjonsguider

My Trendy Phone har reparasjonsguider for utvalgte mobiltelefoner og nettbrett, med visualiering av de ulike stegene.

Tek.no skriver litt om reparasjon og har også noen artikler som inneholder reparasjonsguider.

Smarte Gadgets har reparasjonsguider til bytte av skjerm på litt eldre iPhone-modeller.

“Ta vare på det du har” fra Naturvernforbundet har en rekke reparasjons- og vedlikeholdstips til ulike produktgrupper. De har også en generell guide til mobilfiksing.

Youtube

Youtube har utallige videoer om hvordan selv reparere elektronikk, men det kan som kjent være en jungel. For et spesifikt produkt anbefaler vi deg å søke opp din modell. Om du har lyst til å lære litt mer eller vil sjekke ut reparasjonskanaler har vi gjort litt av jobben for deg og anbefaler disse:

“iPad Rehab” med Jessa Jones. Da datteren spylte hennes iPhone ned i do, bestemte Jones seg for å lære hvordan hun kunne få den til å fungere igjen. Det har resultert i et firma med “stay at home”-mødre som fikser Apple-produkter som Apple selv sier de ikke klarer å reparere. Sjekk ut hennes youtube-kanal for fiksetips og inspirasjon!

“Electronics Repair School” har flere nyttige videoer for nybegynnere, som for eksempel intro til lodding, og mange reparasjonsvideoer å velge mellom.

“GreatScott!” har mye DIY-innhold og “tinkering” hacks, men også noen videoer med reparasjoner. Her er det mulighet til å lære mye og bli inspirert!

“Louis Rossman” er en svært energisk reparatør med sterke meninger om retten til reparasjon, og som har mange ulike reparasjonsvideoer på sin kanal.

Franske “Spareka” sin youtube-kanal er stappfull av gode videoer om hvordan reparere og vedlikeholde elektronikk. Alt på fransk – men det er mulig å slå på teksting med oversettelse. Og ryktene sier at de etter hvert vil begynne å lage videoer på engelsk!

MKme Lab Channel. En kanal som inneholder mange forskjellige videoer. Passer både for nybegynnere og for de som vil gjøre mer avanserte reparasjoner, som å fikse en printer.

“A simple guide to electronic components” av bigclivedotcom. En grunnleggende innføring i elektroniske komponenter for de som er nye innen elektronikk.

Build Electronic Circuits

Nyttige guider og morsomme prosjekter som du kan gjøre hjemme. Siden er laget av Øyvind Nydal Dahl som har mastergrad i elektronikk og er forfatter av Electronics for Kids. Det beste av alt er at det hele er laget i et barnevennlig format, så det passer for alle aldre. Sjekk det ut!

Kretssimulator

Er du interessert i å lære litt mer grunnleggende om elektriske kretser? Da anbefaler vi deg å utforske litt på EveryCircuit. Det er en visuell kretssimulator som har mange “ferdigbyggede” kretser å velge mellom.