Elektronikkbransjen melder om rekordhøye salgstall også i år. Med tanke på dagens klima- og miljøutfordringer, ser vi bekymret på den enorme økningen av elektronikk.
26. august presenterte Stiftelsen Elektronikkbransjen nok en gang svært høye salgstall for første halvdel av 2021. Under pandemien har mange nordmenn rustet opp hjemmekontorene med splitter nytt utstyr. I fjor økte salget av pc og gamingutstyr med hele 93%.
– Vi skulle gjerne hørt bransjen snakke mer om nye forretningsmodeller og reparasjon, og mindre om salgsrekorder, sier prosjektleder Anine Dedekam Moldskred.
Hun påpeker at elektronikk er den hurtigst voksende avfallsstrømmen i verden, og produksjonen skaper dype sår i naturen og har enorme klimagassutslipp.
Unge vil kjøpe brukt elektronikk
2021 var det første året Stiftelsen elektronikkbransjen undersøkte nordmenns holdning til salg av brukt elektronikk, et marked som vokser raskt. Undersøkelsen viser at hele 8 av 10 unge mellom 18-29 år er positive til å kjøpe brukt elektronikk med garanti. De minst positive er de over 60 år. I de øvrige aldersgruppene er godt over halvparten positive til å kjøpe brukt.
– Når skal bransjen begynne å snakke om reparasjon? Ikke bare kjøper vi enorme mengder elektronikk, vi kaster fortsatt mest i verden. Bransjen må henge med i tiden og begynne å omstille seg til mer sirkulære forretningsmodeller. Vi trenger en større satsing på reparasjon og vedlikehold av elektronikk, mener Dedekam Moldskred.
– Med slike salgstall har bransjen enorme ressurser til å satse på et nytt marked for reparasjonstjenester, legger hun til.
Inviterer bransjen til å satse på reparasjon
– På våre Fiksefester ser vi at folk ønsker å ta vare på tingene sine, og at nordmenn ville i stor grad valgt å reparere fremfor å kjøpe nytt, hvis det hadde vært like enkelt. Hvor lett er det å levere noe inn til reparasjon i dag? Dette er spørsmål de også kunne ha stilt i disse undersøkelsene, mener Dedekam Moldskred.
Kortere ventetid på reparasjoner og bedre informasjon om reparasjonstjenester og salg av reservedeler er eksempler på satsinger som Restarters Norway savner i bransjen.
Vi ønsker å inspirere forbrukerne til å reparere fremfor å kjøpe nytt, slik at vi sammen kan minske forbruket og få ned mengden elektronisk avfall som blir kastet hvert år. Da trenger vi bransjen med på laget. Brukt er bra, men den mest bærekraftige mobilen er den du allerede har, avslutter Dedekam Moldskred.