– Folks terskel er for stor for å ta opp skrujernet

Jun 23, 2020

I vår nye spalte “Månedens fikser” kan du bli bedre kjent og inspirert av våre fantastiske fiksere. Førstemann ut er Øyvind, som kort tid etter intervjuet ble valgt til styremedlem under årsmøtet!

Hei Øyvind! Hvordan har du det?

– Jeg har det bra! Synes at det er deilig at det er slutt på isolasjonen og har hatt mange fine dager ute med gode venner og kollegaer.

Ja, sant. Og nettopp på grunn av pandemien er det jo lenge siden sist fiksefest. Savner du det?

– Ja, har jo savnet det. Samtidig har jeg endelig fått fikset en del småting hjemme, elektronikk altså. For eksempel automatisk styring av baderomsviften, og en gammel LP-spiller. Jeg har også kjøpt en del smådefekte ting på finn.no, som en lampe, som jeg har fikset. Det har vært gøy!

Hva har du gjort på siden sist utover å ha fikset noe hjemme?

– Jeg er heldigvis ikke permittert og har jobbet en del. Nå legger jeg nytt gulv i ei skogshytte i Telemark, som jo tar en del tid. Det er jo å fikse noe det også. I tillegg er det mye planter og spirer hjemme hos oss, som er veldig fint, men det begynner å bli litt mange.

Hvorfor ble du fikser?

– Jeg ble fikser for to år siden. Det er todelt, jeg ble spurt av en venn om å bli med, og jeg syntes det hørtes interessant ut. Jeg har alltid likt å fikse ting. Det er utfordrende og gøy og tilfredsstillende når man klarer det. Jeg har jo også undervist i elektronikk på NTNU, hvor jeg ble veldig komfortabel med den typen ting, selv om jeg egentlig er fysikkingeniør.

Stilig! Hva er det som er så gøy eller viktig med å fikse dingser, da?

– Jeg hater å kaste ting, det føles bare helt feil. Da kan jeg bli en litt desperat fikser til tider. Folk som liker å fikse ting er nok ofte såkalte kjekt-å-ha-folk som ender opp med litt for mange ting på boden! Jeg liker å gjøre nytte for meg. Det er mye gøyere å fikse enn å kjøpe nytt, det ene slår det andre ut. Bærekraft har mye å si for meg. Det å fikse sine egne ting er enda bedre enn å resirkulere, noe som er litt underkommunisert.

Har du et godt fikseminne?

– En gang var det en støvsuger som hadde problemer med elektronikken, vi trodde det var støv, hehe. Vi laget en ekstra bryter for å nullstille elektronikken. Nå lever den videre, med sine to brytere. Den ser litt rar ut, men funker fint!

Hva er ditt beste fiksetips, som alle kan lære seg?

– Å forsterke ledningene til hodetelefoner og ladere med elektrikerteip. Vi får ofte ødelagte ledninger inn som ødelegger for hele produktet. Et annet er at hvis noe først er ødelagt og du ikke er helt komfortabel med å fikse ting generelt sett, prøv å skru det fra hverandre. Da blir du mer vant til det, og det senker terskelen for å forsøke å fikse noe neste gang. Folks terskel for å ta opp skrujernet er nok ofte litt for stor.

Tusen takk Øyvind, vi gleder oss til neste fiksefest med deg!