Elektronikkbransjen melder om enorm omsetningsvekst.
Som verdensmestere i bruk og kast er salgsrekordene bekymringsverdig, mener vi.
Denne pressemeldingen ble blant annet omtalt i digi.no.
Torsdag 17. februar kunne Elektronikkbransjen melde om nok en omsetningsrekord.
– Nordmenn kaster mest elektronikk i hele verden, og dette må vi gjøre noe med. Med slike salgstall har bransjen enorme ressurser til å satse på et nytt marked for reparasjonstjenester, sier Anine Dedekam Moldskred, talsperson i Restarters Norway.
Forventet et normalår
Når bransjen så en omsetningsvekst på hele 18 prosent i 2020 hadde bransjen “forventet et resultat nærmere et normalår i 2021. I stedet fortsetter veksten i elektronikkmarkedet” skriver Elektronikkbransjen i sin pressemelding.
– Bransjen må i mye større grad ende sin forretningsmodell. Vi trenger en større satsing på reparasjon og vedlikehold av elektronikk. Det er et par piloter her og der, men markedsandelen er forsvinnende liten. Den er heller ikke synlig for forbrukeren, mener Dedekam Moldskred.
Inviterer bransjen til å satse på reparasjon
– På våre Fiksefester ser vi at folk ønsker å ta vare på tingene sine. De ønsker i stor grad å reparere fremfor å kjøpe nytt, hvis det hadde vært like enkelt. Hvor lett er det å levere noe inn til reparasjon i dag? Dette er spørsmål de kunne ha stilt i disse undersøkelsene, mener Dedekam Moldskred.
Reparasjon i butikk, kortere ventetid på reparasjoner og bedre informasjon om tjenester og salg av reservedeler er eksempler på satsinger som Restarters Norway savner i bransjen.
Ombruk er trendy
Heldigvis har nordmenn fått øynene opp for gjenbruk. Ifølge bransjens undersøkelse er det spesielt yngre delen av befolkningen som er positiv til å kjøpe brukt. Hele 8 av 10 under 30 år er svært positive til ombrukt elektronikk og 56 prosent av forbrukerne ville vurdert det hvis det var et alternativ, til sammenligning med de øvrige aldersgruppene.
De positive holdningene hos forbrukere når det gjelder ombruk, er en åpen invitasjon til bransjen. Vi savner en større satsing på reparasjon og vedlikehold av elektronikk, sier Dedekam Moldskred.
– Brukt er bra, men den mest bærekraftige mobilen er den du allerede har, avslutter Dedekam Moldskred.
(pressemelding)